Αξίζει να Πληρώσεις Παραπάνω για Γυαλιά Ηλίου με Πολωτικούς Φακούς;

Σίγουρα κάποια στιγμή θα έχεις ακούσει για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικούς (polarized) φακούς. Τι είναι όμως οι πολωτικοί φακοί και πως λειτουργούν;

Οι πολωτικοί φακοί στην ουσία αποκόπτουν τις ακτίνες του ήλιου που πέφτουν πάνω σε οριζόντιες επιφάνειες όπως είναι η άσφαλτος ή τα τζάμια και ανακλώνται κάθετα στα μάτια. Αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια του φαινομένου της πόλωσης του φωτός.

Τα γυαλιά ηλίου τα οποία έχουν πολωτικούς φακούς προσφέρουν:

  • Καλύτερη εικόνα του περιβάλλοντος με εντονότερες αντιθέσεις
  • Καλύτερη χρωματική αντίληψη
  • Καθαρότερη εικόνα
  • Μειώνουν το “θάμπωμα” στα μάτια από τις έντονες λάμψεις φωτός
Τα γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς έχουν πιο έντονες χρωματικές αντιθέσεις

1. Μείωση θαμπώματος & Αύξηση της Ασφάλειας στην Οδήγηση

Μια ηλιόλουστη ημέρα, μπορεί να παρατηρήσεις ότι τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται να τρεμοπαίζουν ή τα αυτοκίνητα στο δρόμο αντανακλούν το φως σε τέτοιο βαθμό που κοντεύουν να σε τυφλώσουν. Εάν οδηγείς αυτά τα φαινόμενα μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα και ένας πολωμένος φακός θα κόψει αυτές τις αντανακλάσεις.

2. Ψάρεμα και Θαλάσσια Σπορ

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι πολλοί που ασχολούνται με το ψάρεμα ή οδηγοί σκαφών λατρεύουν τα γυαλιά ηλίου με πολωμένους φακούς καθώς το ειδικό υλικό τους επιτρέπει καλύτερη θέαση μέσα στο νερό. Χωρίς τους πολωτικούς φακούς, το νερό αντανακλά σχεδόν τα πάντα γύρω του και είναι υπερβολικά δύσκολο να κοιτάξεις μέσα σε αυτό. Τα φίλτρα των πολωτικών φακών επιτρέπουν σε αυτόν που τα φοράει να βλέπει μέσα στο νερό αντί για τον ουρανό.

3. Μείωση της καταπόνησης των ματιών

Τα μάτια μας όταν προσπαθούν να καθαρίσουν την εικόνα, ενώ υπάρχουν έντονες λάμψεις (θάμπωμα από το πολύ φως), κουράζονται με αποτέλεσμα πολλοί να νιώθουν, κούραση, πονοκεφάλους, να κοκκινίζουν και να ερεθίζονται τα μάτια τους. Τα γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς βοηθάνε σε αυτά τα προβλήματα και ξεκουράζουν τα μάτια.

4. Καλύτερη Όραση

Αν φορέσεις κάποια στιγμή γυαλιά με πολωτικούς φακούς, θα αποκαλυφθούν μπροστά σου εικόνες με τόσο έντονα χρώματα και με τέτοιας καθαρότητας που είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείς!

5. Που να αποφεύγονται οι πολωτικοί φακοί

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι πολωτικοί φακοί δεν ενδείκνυνται όπως στην βραδινή οδήγηση, στο χειμερινό σκι και στη θέαση σε LCD οθόνες.

Γυαλιά Ηλίου με Πολωτικούς (Polarized) Φακούς