Γιατί Πρέπει να Φοράς Γυαλιά Ηλίου το Χειμώνα

Στην Ελλάδα νομίζουμε ότι τα γυαλιά ηλίου είναι μόνο για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στην τελική ένα υπέροχο ζευγάρι γυαλιά είναι ότι χρειάζονται τα μάτια μας, για να τα προστατεύσουμε από τον φωτεινό καλοκαιρινό ήλιο και την πολύωρη ηλιοφάνεια. Όμως αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι περισσότεροι είναι ότι τα γυαλιά ηλίου μπορούν να είναι εξίσου σημαντικά, αν όχι περισσότερο, κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους ένα ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου, με πολωτικούς φακούς, πρέπει να είναι στη λίστα των χειμερινών αξεσουάρ σας.

1. Προστατέψτε τα Μάτια σας και το Χειμώνα από την Υπεριώδη Ακτινοβολία

Τείνουμε να ξεχνάμε ότι όπως το δέρμα μας έτσι και τα μάτια μας χρειάζονται προστασία από τον ήλιο. Σύμφωνα με την Ένωση κατά του Καρκίνου της Νοτίου Αφρικής (CANSA) οι βλάβες από τον ήλιο στα μάτια είναι δυνατόν να συμβούν ακόμη και τις κρύες ημέρες που φυσάει ή έχει συννεφιά. Μια κοινή υπόθεση είναι ότι ο ήλιος δεν είναι τόσο βλαβερός το χειμώνα όσο είναι το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν ο ήλιος δεν λάμπει έντονα, η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία UV είναι πάντα παρούσα.

Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν από έναν απλό ερεθισμό έως κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ερυθρίαση, πρόωρο καταρράκτη και το χειρότερο εκφύλιση της ώχρας κηλίδας.

2. Ο Ήλιος Βρίσκεται Χαμηλότερα στον Ορίζοντα τον Χειμώνα

Ένας λιγότερο εμφανής λόγος για τον οποίο τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ότι στην αλλαγή της γωνίας του ήλιου. Στην πραγματικότητα το χειμώνα ο ήλιος βρίσκεται χαμηλότερα στον ορίζοντα με αποτέλεσμα να υπάρχει πιο άμεση έκθεση στις βλαβερές ακτίνες UV, από ότι το καλοκαίρι.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ειδικά κατά τις απογευματινές ώρες οδήγησης, κατά τις οποίες οι ακτίνες UV και η έντονη λάμψη των αντανακλάσεων συμβάλουν στη δημιουργία επικίνδυνων συνθηκών οδήγησης. Ευτυχώς όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν με ένα σωστό, υψηλής ποιότητας ζευγάρι γυαλιών ηλίου με polarized φακούς, τα οποία θα προστατέψουν τα μάτια σου, θα βελτιώσουν την καθαρότητα και την αντίθεση της όρασης και θα μειώσουν την επικίνδυνη αντανάκλαση.

Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα των πολωτικών φακών που έχουν τα γυαλιά ηλίου. Στην αγορά υπάρχουν γυαλιά ηλίου που υποστηρίζουν ότι έχουν πολωτικούς φακούς, όμως στην ουσία αυτά “κόβουν” μόνο το 10% της ανάκλασης του φωτός, άρα προσφέρουν και πολύ λίγη προστασία. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα υψηλής ποιότητας γυαλί ηλίου το οποίο θα σου παρέχει τη μέγιστη προστασία.

3. Τα Γυαλιά Ηλίου Προστατεύουν τα Μάτια από τον Κρύο Αέρα

Ένας τελευταίος λόγος που αξίζει να φοράς γυαλιά ηλίου το χειμώνα είναι ότι θα σε προστατέψουν από τον κρύο αέρα και τα σωματίδια σκόνης που μπορούν να βλάψουν τα μάτια σου.

Επίσης βοηθάνε στο να κρατήσουν τα μάτια σου το απαραίτητο επίπεδο υγρασίας, ώστε να μην στεγνώσουν και να μην ερεθιστούν.

Συμπέρασμα

Επειδή η θερμοκρασία πέφτει το χειμώνα, αυτό δεν σημαίνει ότι η υγεία και η προστασία των ματιών σου πρέπει να σε ανησυχεί λιγότερο. Είτε είσαι γυναίκα είτε άνδρας, ένα καλό ζευγάρι polarized γυαλιά ηλίου θα πρέπει να το έχεις διαθέσιμο, ως μέρος του συνολικού πλάνου προστασίας των ματιών σου.