Μάθε πως να Καθαρίζεις Σωστά τα Γυαλιά Ηλίου & Ωράσεως

Όταν πάρεις στα χέρια σου για πρώτη φορά τα καινούρια σου γυαλιά ηλίου είναι μια στιγμή μοναδική. Λαμπεροί φακοί, γυαλιστερός ο σκελετός, απλά τέλεια.

Πολύ σύντομα όμως οι φακοί των γυαλιών θα γεμίσουν γρατσουνιές, ο σκελετός θα χάσει την αρχική του λάμψη. Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί σε βάθος χρόνου καθώς τα βγάζουμε και τα βγάζουμε συνεχώς. Όμως ίσως να μην έχεις σκεφτεί ότι ένας από τους λόγους που συμβαίνει συντομότερα αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζεις τα γυαλιά σου.

Είναι κοινή πρακτική, είναι σίγουρο ότι το έχεις κάνει και εσύ κάποια στιγμή, να υγραίνουμε με τα χνώτα μας τους φακούς και να τους σκουπίζουμε με την μπλούζα μας. Αυτή η τακτική όμως δεν καθαρίζει τα γυαλιά, απλά συσσωρεύει  τη βρωμιά γύρω από τους φακούς. Επίσης σκουπίζοντάς τα με κάποια χαρτοπετσέτα, μια πετσέτα ή το μπλουζάκι το πιθανότερο να γρατσουνίσουν τους φακούς και στο τέλος να κουράζουν τα μάτια αντί να τα ξεκουράζουν.

Τι Πρέπει να Κάνεις

Ζεστό τρεχούμενο νερό βρύσης: Βρέξε τα γυαλιά σου κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό στη βρύση.

Καθαριστικό πιάτων: Ρίξε μια σταγόνα καθαριστικό πιάτων, σε κάθε φακό και απαλά με τα χέρια σου τρίψε τους φακούς και το σκελετό και τα μπράτσα των γυαλιών ηλίου σου.

Ξέβγαλμα με τρεχούμενο νερό: Ξέβγαλε τη σαπουνάδα από τα γυαλιά με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Πανάκι χωρίς χνούδι: Στέγνωσε ταμποναριστά τους φακούς και το σκελετό των γυαλιών με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι. Τέτοια πανάκια είναι αυτά που έρχονται μαζί με τα γυαλιά σου όταν τα αγοράζεις.

Καθαριστικά Πανάκια και Σπρέι

Επειδή δεν είναι δυνατόν πάντα να βρούμε μια βρύση για τρεχούμενο νερό, υπάρχουν στην αγορά καθαριστικά πανάκια ή σπρέι καθαρισμού, τα οποία είναι χρήσιμα όταν είσαι έξω και όχι στο σπίτι.

Πριν τα χρησιμοποιήσεις δες καλά τα γυαλιά ηλίου σου αν έχουν πάνω σκόνη ή άλλες βρωμιές και φύσηξε τα δυνατά ώστε αυτά να φύγουν.  Μετά ψέκασε αρκετό σπρέι ώστε το υγρό να τρέξει. Στέγνωσε το σπρέι με ένα ειδικό πανάκι, αφού πρώτα το έχεις τινάξει δυο τρεις φορές γιατί μαζεύουν σκόνη εύκολα.

Τι να Αποφύγεις

  • Μην σκουπίζεις τους φακούς με το μπλουζάκι σου, ή άλλο τυχαίο πανί.
  • Μην χρησιμοποιείς το σάλιο σου για να υγράνεις τους φακούς
  • Μην χρησιμοποιείς καθαριστικά τζαμιών ή άλλα καθαριστικά επιφανειών. Περιέχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να καταστρέψουν την επιφάνεια των φακών ή την επικάλυψη αυτών, πχ στους φακούς με καθρέφτη.
  • Μην χρησιμοποιείς πετσέτες, χαρτομάντιλα, χαρτοπετσέτες ή χαρτί τουαλέτας για να σκουπίσεις τα γυαλιά σου. Μπορούν να γρατσουνίσουν τους φακούς.